Değerli Dostlar,
Halk TV’de yayınlanan “Görkemli Hatıralar” programı bugün (18.12.2022 C.Tesi) Tokat’tan yayın yaptı. Serhan Asker’in sunduğu bu canlı yayın programında Tokat’lı sanatçı sevgili Nilüfer Sarıtaş Tokat türküleri seslendirdi. Bu parçalardan biri de “Gafil Kalma Şaşkın” adlı deyiş idi. “Kul Himmet Üstadım gelse otursa, Hâkkın kelâmını dile getirse, Dünya benim diye zapta geçirse, Kârun kadar malın olsa ne fayda”…. şeklinde sona eren bu şiir, bildiğiniz gibi bizim köylü Aşık İbrahim’e aittir. Tokat’lı Kul Himmet’ten yaklaşık 150 yıl sonra yaşamış olan Aşık İbrahim, Tokat’lı Kul Himmet’e hayranlığından dolayı “Aşık İbrahim” değil de “Kul Himmet Üstadım” mahlasını kullanmıştır.
Bu konu, emekli öğretmen ve araştırmacı İbrahim Arslanoğlu ile köyümüz İsmailağagil sülalesinden olup 2011 yılında vefat eden rahmetli emekli öğretmen ve şair dayım Hasan Yalıncaklı’nın “KUL HİMMET ÜSTADIM” adlı kitaplarında belgelerle ortaya konulmuştur. Ayrıca benim araştırmalarımda da ulaştığım başkaca yeni belgeler mevcut olup bu konu “ÖRENİK” kitabında da genişçe yer almaktadır.
Durum böyle iken “Görkemli Hatıralar” programında Aşık İbrahim’in bu şiiri Tokat’lı Kul Himmet’e ait bir şiir olarak takdim edilmiş ve seslendirilmiştir. Program sürmekte iken Serhan Asker’e İnstegram üzerinden aşağıdaki mesajı gönderdim, fakat mesajım okunmadı. Nitekim, Serhan Asker, her programda çok sayıda mesaj gönderildiği için hepsini okumasının mümkün olmadığını sık sık dile getirmektedir.
Ancak şuna inanıyorum ki; Serhan Asker’i, en az 10 – 15 Örenikli dostumuz benzer mesajlarla bombardımana tabi tutmuş olsaydı o mesajlardan hiç olmazsa biri okunurdu. Böylece tüm Türkiye’ye bu gerçeği duyurmuş olurduk.
Kimse üzerine alınmasın lütfen, fakat bence “Köyümü çok seviyorum” demek boş bir sözdür. Çünkü sevgi sadece sözle değil eylemle de ortaya konursa gerçek sevgi olduğu anlaşılır. O nedenle köylülerimizin, dernek yönetici ve üyeleriyle tüm dostlarımızın bu gibi konularda duyarlı olmalarında büyük yarar vardır.
GÖNDERİLEN MESAJ: “Serhan Bey, Programınızı her zamanki gibi büyük bir ilgiyle izliyoruz. Tokat’a ve tüm Tokatlılar’a sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Önemli bir hatayı düzeltmek istiyorum. Tokat’lı Kul Himmet ile Kul Himmet Üstadım farklı ozanlardır. Kul Himmet’ten yaklaşık 150 yıl sonra yaşamış olan Kul Himmet Üstadım, Sivas’ın Divriği İlçesi Örenik köyünde yaşamış olan Aşık İbrahim’dir ve şiirlerinde “Kul Himmet Üstadım” mahlasını kullanmıştır. Size bu konuda en az üç kitap önerebilirim. (Mehmet aydın – gazeteci-yazar)