..
    19 Nisan 2024 Cuma
Aydoğan Köyü - İmranlı - Sivas
Aydoğan Köyü - İmranlı - Sivas

AĞIZ:

Malzemeler:
-yeni yavrulamış inekten sağılan büyük bir tas ilk süt
-İki tas normal inek sütü
-bir büyük su bardağı toz şeker
Yapılışı: İlk sağılan inek sütü normal süt ve toz şeker ile bir kapta karıştırılarak orta ateş üzerine konulur ve devamlı karıştırılarak kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirilir. Daha sonra soğumaya bırakılır. Ilık olarak servis yapılır.
**
HERLE: (4 kişilik)
-2 su bardağı yerli un
-2 yemek kaşığı tereyağ
-1 litre su
-1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı: Tencerede tereyağı eritilir. Eriyen tereyağı üzerine un ilave edilir. Unun rengi pembeleşinceye kadar karıştırılarak kavrulur. Daha sonra üzerine su ve karabiber ilave olunur. Sürekli karıştırılarak un kokusu kaybolana ve çorba kıvamına gelene kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Sıcak servis yapılır.

**
TARHANA:
Malzemeler: Aşlık buğday, kıvamlı ayran ve tuz.
Yapılışı: Dört ölçü kıvamlı ayrana bir ölçü aşlık buğday konur ve sürekli karıştırılarak pişirilir. Tuz ilave olunarak pişirilen kabın ağzı iyice kapatılır ve bir gün bekletilir. Ertesi gün temiz bir bez üzerine hafif yassılaştırılımış parçalar halinde dizilir ve güneşte iyice kurutulur.

TARHANA ÇORBASI: Kurutulmuş tarhana akşamdan ıslatılır. Ayrı bir kapta tereyağında soğan ve topaç (güneşte kurutulmuş kuşbası et) birlikte kavrulur. Yumuşatılan tarhana yağda kavrulan soğan ve topaç bir kaba konur, su ve tuz ilave edilerek sürekli karıştırılarak pişirilir. Bir tavada tereyağı eritilir, içine kırmızı pul biber konur ve servis sırasında tarhana çorbasının üzerine dökülür.

**
UĞUT:
Yıkanmış ve ayıklanmış bir teneke buğday geniş bir leğene doldurulur. Çimlenmesi için su ile ıslatılır. Her gün azar azar su ilave edilerek çimlendirilir. Ortalama bir hafta veya 10 gün sonunda 10-15 cm çimlendikten sonra çimlenmiş haliyle güneşe serilerek kurutulur. Daha sonra değirmende öğütülerek elde edilen una UĞUT adı verilir.
UĞUT’UN YAPILIŞI: Tencere veya tavaya ılık su konur. Üzerine Uğut doldurularak pişirilir. Muhallebi haline gelir ve soğuduktan sonra kaşıkla yenir. Hatta kömbe de yapılır.

**
KAVUT: Dağ armudu ezilerek güneşe serilir. Tamamen kuruduktan sonra bir teneke armut kurusuna yarım teneke kavrulmuş buğday eklenerek karıştırılır ve değirmende öğütülür. Elde edilen kahverengi renkteki una KAVUT adı verilir.

KAVUT'UN YAPILIŞI: Kavut unu, bir tabakta su ile koyu muhallebi kıvamında karıştırılarak kaşık ile yenir.

**
YARMA AŞI:
Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur. Üzerine yeteri kadar yarma ile kak ve çiri doldur. Tuzunu at ve tencereyi ocağa (ateşe) sür. Ateşin durumuna göre bir-iki saat süreyle pişirdikten sonra tencereyi ocaktan al. Sıcak veya soğuk yenilebilir.

**
KEŞGAG YEMEĞİ:
Tencereye (kalaylı bakır tencere) soğuk suyu doldur. Üzerine yeteri kadar yarma ile kurutulmuş et doldur. Tuzunu at ve tencereyi akşamdan sönmüş tandırın dibine veya sönmüş ocağa (kül ve ateş karışımına) göm. Sabah tencereyi tandırdan veya ocaktan çıkar…Afiyet olsun.





 

Sayfamızı Paylaşın:

Etiketler:

Sayfa Yorumları (0 )
  • ...

Yorum Ekleyin

.